Arvamused

Oliver: Praegusel hetkel, kui meie - 3nda kursuse teedeehitajad, alustame inseneripraktikaga, on suhtlemine väga tähtsal kohal. Olles keskastmejuhid, peame igapäevaselt suhtlema alluvatega, partneritega, ülemustega, omanikega ja paljude teiste inimestega. Valisin antud kursuse, kuna ei pidanud ennast just küige paremaks suhtlejaks, eriti võõraste inimestega. Oma tuttavatega suhtlen samas väga vabalt. Antud suhtlemispsühholoogia kursus andis nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi ning kogemusi antud valdkonnas. Eriti meeldis videotund, kus sai loengus omandatud teadmisi praktilistes ülesannetes kasutada. Samas ei olnud aine liiga tõsine,vaid vastupidi, omavahel suheldes ja ülesandeid täites sai palju nalja. Ainukesekd negatiivseks asjaks selle aine puhul pean liiga suuremahulisi kodutöid. Näiteks korraliku kodulehe, tootetutvustuse ning portfoolio tegemine võtab suhteliselt palju aega, kuid kolmanda kursuse lõpp kiskus meie kursusel väga kiireks ja töökaks, seetõttu ei olnud ka meie kodutööd just kõige põhjalikumad. Kokkuvõttes oli aine siiski huvitav, sai paremini tuttavaks kursavendadega ning sai ka ennast erinevates situatsioonides proovile panna.


Žan: Suhtlemispsüholoogia minu jaoks on nagu suhtlemisoskus. Kui sa oskad suhelda teiste inimestega, siis sa oled edukas, mõistlik ja erudeeritud inimene. Sa oskad hästi selgitada ja lahendada konflikte, mis puudutavad sind, sinu sõpru ja tuttavaid. Suhtlemine on nagu informatsioonivahetus, sa võid teada saada midagi uut, millega sa üldse ei ole kokku puutunud ja ei kuulnud sellest mitte midagi. Aga sa võid olla nagu info vastuvõtjaks ja kui ka informeerijaks. Ohutus on selles, et sa pead rääkima neid asju, mida tõesti tead, mitte välja mõelnud. Kui valetatakse, siis inimesed ei hakka rohkem sind kuulama ja usaldama. Info edastamisel ja vastuvõtmisel on väga oluline suhtlemisvahendite valik. Suhtlemispsüholoogia oli väga huvitav ja mitmekesine õppeaine. Meie õppejõud, Anneli Kaldoja, õpetas meid, kuidas on parem ja kuidas õigem omavahel suhelda. Kõige rohkem on meeldinud psühholoogilised harjutused, videotreeningud, kus me võime näidata oma MINA. Loengutes me vaidlesime, tõestasime, improveseerisime ja mängisime ja tegime muid asju, mis aitas mul natuke rohkem aru saada, mis on suhtlemispsüholoogia üldse meie elus.

Rait: Suhtlemispsüholoogia on tänapäeva teedeehituses üks olulisemaid osasi üldse minu arvates. Ilma korraliku suhtlemisoskuseta tänapäeval mitte kuidagi läbi ei löö, seda muidugi igas teises elu valdkonnas, kui soovid olla edukas. Ennast olen alati pidanud heaks suhtlejaks aga peale seda kursust tundus mulle, et olin varasemalt suhteliselt võhik, kuid areneda on siiani veel päris palju. Arvan, et see tund ei tohiks olla valikuline, kuna kõik endast lugupidavad insenerid peaksid oskama kliendiga suhelda korralikul tasemel. Selles tunnis meeldis mulle vast kõige rohkem olukordade läbimängimine (videotunni näol), kus nägi ennast ise suhtlemas. Selle pealt on palju õppida ja üheks oluliseks osaks kliendiga suhtlemise juures on veel kliendiga samastumine, mis on huvitav kindlasti ja endast ei tohi mitte mingil juhul välja minna vaid kõigele siin ilmas on LAHENDUS!

Janar:  Suhtlemine on inimese elus üks tähtsamaid tegevusi, ilma selleta ei suuda mitte keegi meist hakkama saada ja mida osavam ja parem suhtleja sa oled seda lihtsam on hakkama saada aina suureneva rahvaarvuga ühiskonnas ja seda kergem on endal teistega ühine keel leida. Paljud kindlasti mõtlevad, et miks ma seda suhtlemist õppima küll peaks kuna see on ju nii lihtne ja elementaarne asi. Aga inimeste vahelise suhtluse juures on nii palju erinevaid nüansse, mida teadma peaks, et teineteisest paremini ja kiiremini aru saada. Mulle isiklikult meeldis aine juures see kõige enam, et ma õppisin ennast rohkem tundma kui suhtlejat, et milline suhtleja mina olen ja millised on tüüpilised suhtlemise juures tehtavad vead. Ükski lisa teadmine ei jookse mööda külge alla vaid tuleb ainult kasuks edaspidises elus. Selle pärast peaks see aine ka kindlasti olema kui mitte kohustuslik siis rangelt soovituslik !

Meelis:  Ilma suhtlemiseta ei saavuta siin maailmas mitte midagi. Üha tähtsamaks muutub maailmas keeleline barjäär, sest just suhtlemine ja üksteisest üheselt arusaamine on väga tähtis. Kuid see pole ainus probleem. Tähtis on osata suhelda, tähtis on igat inimest võtta kui indiviidi, talle suheldes läheneda nii, nagu just hetkel tundub sobiv. Igapäevaselt ju näeme, et väga vähesed pööravad rõhku "Väga heale" suhtlemis oskusele. Enamus suhtlemist siiski tuleb kodust kaasa ja oluliselt mõjutab sõprus- ning tutvusringkond. Kuid suhtlemist on võimalik ka õppida pidades kinni suhtlemise heatava reeglitest.
Kahjuks tööalaste probleemide tõttu ei saanud ma käia suurem osa loengutes, kuid materjali ja tunnis õpitu kohta uurisin kursusekaaslastelt. Materjal ja teemad on väga huvitavad ning kindlasti väga hästi rakendatatavad edasises elus. Seega leian, et suhtlemine on  nii tööalaste probleemide kui ka elus esinevate probleemide lahendamise alus. Kui ei oska suhelda, ei saavuta midagi.

No comments:

Post a Comment